2016-01-24

Analys av ekonomibloggarnas portföljer

Dags att redovisa min analys av ekonomibloggarnas portföljer. Jag ser dessa bloggare som ett speciellt släkte, lite eljest sådär :-) Många gör otroligt bra analyser, läsvärda inlägg om spartips, livet och pengar. Själv så följer jag slaviskt många av bloggarna då jag tycker att det är en fröjd att läsa och är helt övertygad om att de gör Sverige rikare.


Gemensamt för många av bloggarna är att de redovisar sin portfölj. Det är alltid kul att se vad skribenten har för innehav. I samband med att jag läste några bloggar en kväll så väcktes idé om att samla bloggarnas innehav och se t.ex.
  • Vilka värdepapper är mest populära?
  • Vilken sektor/industri är mest populär?
  • Hur ser geografisk/valuta-fördelningen ut?
  • Hur många värdepapper har bloggaren i snitt?


Jag bollade idén med bl.a. Gustav som tyckte att det verkade intressant. Så började första delen med att samla in data från alla bloggar. Det här blev ett brakjobb, även om jag är vrålsnabb att skriva och dagligen jobbar vid datorn så blev det bitvis mentalt tungt. Varför då? “Du som jobbar med data”. Jo, för att jag valde att lägga in kortnamn, namn, värdepapperstyp, land, länk (Avanza), industri och sektor för varje värdepapper. Med undantag för vissa fonder. Med de första portföljerna så tänkte jag att det kommer väl inte bli så många olika värdepapper, många kör väl “Go with the småsparar-flow”. Men ack så fel jag hade. För varje portfölj jag gick igenom så blev det fler och fler och fler och fler. Såklart så återfinns ett antal värdepapper hos många bloggare, några av dem har jag nu lärt mig kortnamnen utantill. Den informationen är bra att ha till vakna nätter på ålderdomshemmet.


För att hitta bloggar att ta med i listan så har jag utgått från bloggar jag läser, blogg-listan från Avanza, Twitter och bloggarnas “följer”-lista. Att det till slut blev 50 st var för att det blev svårt att hitta fler som var aktiva och har någorlunda uppdaterad redovisning av sin portfölj. Med aktiva menar jag de som åtminstone skrivit senaste året.


Nu räcker det med text, alla är ju stressade idag och har inte tid att läsa om det blir för långt. Nu kör vi!

Portföljstatistik

En bloggare har bara 4(!) st aktier, varav en annan har 55 st, som dock är fördelat på flera olika portföljer. Medelantalet känns väl nära det magiska antalet värdepapper man “orkar” hålla reda på. Att det på 50 st olika bloggare skulle bli över 300 st olika värdepapper var inte helt väntat för mig. Kanske för dig? Uppenbarligen tänker många helt olikt andra och låter sig inte påverkas av var massan “småsparare” placerar sitt kapital.


Värdepapperstyp

Ekonomibloggarna gillar mest aktier, följt av preferensaktier och sedan ETF:er. Kanske egentligen är fler som har aktiefonder men inte redovisar dem på bloggen?


Sektorsfördelning

Sektorsfördelningen är ju en grov kategorisering, har därför med även den underliggande kategori industri.


Industrifördelning

Fastigheter (real estate) som hör under Financials-sektorn är den som många bloggare gillar mest.
Geografisk fördelning

Bloggarna investerar mestadels i västvärlden. Det finns några få som sticker ut och investerar i klart spännande länder.


Valutafördelning

Valutafördelningen speglar i princip den geografiska fördelningen.


Mest populära värdepapper - Topp 30
Det bästa och kanske mest intressanta sparar jag till sist. Värdepapper sorterat på antalet ägare (bloggare), topp 30. Många av innehaven i topp är stabila utdelare, vi ser ut att ha en representation av utdelningsinvesterare bland våra bloggare. För att få någon slags jämförelse mot övriga “småsparare”, så har jag även tagit med antalet ägare hos Avanza. Inte helt oväntat finner vi superbolaget H&M på första plats.


Har du fler idéer på hur datat kan vridas och vändas eller saknar något? Skriv gärna en kommentar.


2016-01-10

Google sheet + Yahoo finance = sant

Google Sheets, är inte direkt något nytt för de flesta. Vi tar det ändå kort från grunden då kanske inte alla läsare använt det. Vad är det? Enkelt sagt är det en Excel-liknande online-applikation som Google tillhandahåller. Kraftfull formularedigering för fält med många funktioner, skapa grafer, exportera till excel m.m. Alltså Excel, fast ändå inte. Arken går att dela med flera användare samtidigt och kan embeddas till webbsidor (t.ex. en blogg).



Google Sheet används också flitigt av många bloggkollegor. Många använder deras finance-funktioner som gör det möjligt att hämta intressant data om en aktie. Men för en sån data-nörd som mig så vill jag alltid ha mer data, men Google erbjuder ju inget mer? Här kommer Yahoo Finance in i bilden som faktiskt går att anropa via Google Sheet. Här finns data för i princip hela världens aktier, det ska dock nämnas att bäst data finns det för USAs aktier.

Jag har skapat ett Google Sheet som visar på allt data du kan hämta från Yahoo Finance. Arket är låst men du kan skapa en egen kopia som du kan använda för att testa. Hemligheten för att hämta datat visar sig om du klickar på Verktyg -> Skriptredigerare. Här är det inlagt Javascript som använder funktionen UrlFetchApp för att hämta data från Yahoo. Om du vill använda hämtningen av data från Yahoo i ett redan skapat ark så måste Javascripten som finns i GoogleSheet<3YahooFinance läggas över. Det är möjligt att skapa specifika funktion som kan användas för att hämta t.ex. direktavkastning. Exempel på det visas i början av arket "Dividend med anrop via getYFDividend".



För att lösa problematiken att symboler ska krocka så har Yahoo lagt till prefix för vilken börs aktien hör till. T.ex. för symbolen HM som vi oftast använder så heter den HM-B.ST hos Yahoo. Här hittar du HMs aktie hos Yahoo, notera symbolen efter värdepappersnamnet HENNES&MAURITZ -B- (HM-B.ST). För att hitta rätt symbol så är det enklast att söka fram aktien via Yahoo Finance.

Google Sheet arket kan du öppna med klick HÄR

Hoppas det blir till nytta för någon aktienörd :-)


2016-01-02

Kalle Anka, Sverker och insynsregistret

Att insiders kan påverka marknaden är ingen nyhet. Där t.ex. Ola Rollén vandrar följer en stor flock. Det är inte alls konstigt med tanke på hans historiska framgång. Jag har knåpat ett tag på inlägget och nu blev det lustigt nog en artikel om just Ola och insiderhandel i dagens Svd (2016-01-02), som du kan läsa här: Så hittar du rätt "insiders" i börsdjungeln



Kalle känd från TV, på promenad med sina följare. Men varför har inte Kalle byxor?


Hur handlar egentligen insiders i upp och nedgångar på börsen? Vi undersöker och ser om vi blir klokare eller om det bara blir rappakalja.

Datat har jag hämtat från http://insynsok.fi.se/ - registrets data börjar år 1991 och innehåller insynshandel för 791 st bolag. Insynsregistret har ett antal transaktionstyper. För att göra det enkelt så har jag tittat på de transaktionstyperna som är vanligast. Köp och försäljning. Fördelningen ser iallafall ut såhär:


Några av typerna är för mig oklara. T.ex. Orsak okänd vid reg. Jag ställde därför frågan till FI och undrade även om de tillhandahåller någon beskrivning. Svaret jag fick gällande Orsak okänd: "Orsak okänd vid registrering är vanligtvis en transaktion mellan egna konton, därav+-". Vidare så gav de ett klart förvånande svar att alla typerna är allmänt vedertagna. Hur kan typer som "Orsak okänd vid reg", "Övrig förändring" vara vedertagna? Sverker i mig vaknade till liv. Nä, här finns det förbättringar att göra.

"Ska det vara så?"
Nästa problem som dyker upp är att FI av någon anledning blandar antal och belopp i en kolumn. Vi får anta att det är gjort så för att förenkla inrapporteringen. Det hade dock varit bra att hålla separat så man enkelt hade kunnat utgå från t.ex. beloppet vid analyser. Stor del av posterna är nu inlagda som antal (st), det betyder att vi har inte en aning om vad priset var när aktien köptes/såldes.



Här kan man ju ge upp och bli argare än matadoren i tjuren Ferdinand eller så gör man nånting ändå :-) Jag har därför valt att titta på antalet transaktioner då st inte riktigt heller blir tillförlitligt, tänk småbolag.

När jag hämtar data för OMXS30 så går jag via Yahoo Finance. YF har ett mycket bra API som går att anropa och en hel del data för många bolag över hela världen. Dock mest komplett för USA. För OMXS30 så börjar datat från 1991-07-09. Har därför valt att börja från år 1992.

Nog om det, nu tittar vi på graferna. Första visar köp/försäljning (antalet transaktioner) där jag även visar hur börsen har gått under perioden. Summeringen av transaktionen i grafen visas i slutet på året. Köp och försäljning följer ofta varandra i kurvan, skillnad dock vid finanskrisen 1998. Efter 1998 så tar det ett tag innan insiderköparna åter hittat tillbaka och köper rejält.

2008 toppade vi antalet köptransaktioner. Helt orädda(?) insiders trots Finanskrisen 2007-2008

På senare år har transaktionerna för köp/sälj minskat men nu verkar det vara på en uppgående trend trots att börsen är dyr.

Vad hittar du mer som är av intresse?

OMXS30 med insynshandel köp/försäljning

Antalet transaktioner köp/sälj per år

Det här citatet cirkulerar frekvent: "Sell in may and go away". Visserligen är det mest säljtransaktioner i maj men det är också flest köptransaktioner då. Samband till utdelningar?

Antalet transaktioner köp/sälj per månad

Tacos, fredagsmys och köpglada insiders på fredagar.
Antalet transaktioner köp/sälj per veckodag

Hur har Sveriges Warren Buffet (Fredrik Lundberg) handlat under åren? Han är vad man kan kalla, storköpare. Notera hur Fredrik handlat 1998, 1999 och 2011. Både som egen och juridisk person. Det man kan fundera över är vad Fredrik gjorde 2008?
Fredrik Lundbergs handel köp/sälj per år

En glad bonus är att titta på transaktionstypen Gåva för 2015. Pontus Lindwall har gett sin fru en fin gåva.


Det var allt, jag känner mig lite klokare gällande insiderhandeln. Hur känner du? Har du konstruktiv kritik eller några idéer på hur datat kan vridas och vändas? Skriv en kommentar eller kontakta mig på twitter.