2016-01-24

Analys av ekonomibloggarnas portföljer

Dags att redovisa min analys av ekonomibloggarnas portföljer. Jag ser dessa bloggare som ett speciellt släkte, lite eljest sådär :-) Många gör otroligt bra analyser, läsvärda inlägg om spartips, livet och pengar. Själv så följer jag slaviskt många av bloggarna då jag tycker att det är en fröjd att läsa och är helt övertygad om att de gör Sverige rikare.


Gemensamt för många av bloggarna är att de redovisar sin portfölj. Det är alltid kul att se vad skribenten har för innehav. I samband med att jag läste några bloggar en kväll så väcktes idé om att samla bloggarnas innehav och se t.ex.
 • Vilka värdepapper är mest populära?
 • Vilken sektor/industri är mest populär?
 • Hur ser geografisk/valuta-fördelningen ut?
 • Hur många värdepapper har bloggaren i snitt?


Jag bollade idén med bl.a. Gustav som tyckte att det verkade intressant. Så började första delen med att samla in data från alla bloggar. Det här blev ett brakjobb, även om jag är vrålsnabb att skriva och dagligen jobbar vid datorn så blev det bitvis mentalt tungt. Varför då? “Du som jobbar med data”. Jo, för att jag valde att lägga in kortnamn, namn, värdepapperstyp, land, länk (Avanza), industri och sektor för varje värdepapper. Med undantag för vissa fonder. Med de första portföljerna så tänkte jag att det kommer väl inte bli så många olika värdepapper, många kör väl “Go with the småsparar-flow”. Men ack så fel jag hade. För varje portfölj jag gick igenom så blev det fler och fler och fler och fler. Såklart så återfinns ett antal värdepapper hos många bloggare, några av dem har jag nu lärt mig kortnamnen utantill. Den informationen är bra att ha till vakna nätter på ålderdomshemmet.


För att hitta bloggar att ta med i listan så har jag utgått från bloggar jag läser, blogg-listan från Avanza, Twitter och bloggarnas “följer”-lista. Att det till slut blev 50 st var för att det blev svårt att hitta fler som var aktiva och har någorlunda uppdaterad redovisning av sin portfölj. Med aktiva menar jag de som åtminstone skrivit senaste året.


Nu räcker det med text, alla är ju stressade idag och har inte tid att läsa om det blir för långt. Nu kör vi!

Portföljstatistik

En bloggare har bara 4(!) st aktier, varav en annan har 55 st, som dock är fördelat på flera olika portföljer. Medelantalet känns väl nära det magiska antalet värdepapper man “orkar” hålla reda på. Att det på 50 st olika bloggare skulle bli över 300 st olika värdepapper var inte helt väntat för mig. Kanske för dig? Uppenbarligen tänker många helt olikt andra och låter sig inte påverkas av var massan “småsparare” placerar sitt kapital.


Värdepapperstyp

Ekonomibloggarna gillar mest aktier, följt av preferensaktier och sedan ETF:er. Kanske egentligen är fler som har aktiefonder men inte redovisar dem på bloggen?


Sektorsfördelning

Sektorsfördelningen är ju en grov kategorisering, har därför med även den underliggande kategori industri.


Industrifördelning

Fastigheter (real estate) som hör under Financials-sektorn är den som många bloggare gillar mest.
Geografisk fördelning

Bloggarna investerar mestadels i västvärlden. Det finns några få som sticker ut och investerar i klart spännande länder.


Valutafördelning

Valutafördelningen speglar i princip den geografiska fördelningen.


Mest populära värdepapper - Topp 30
Det bästa och kanske mest intressanta sparar jag till sist. Värdepapper sorterat på antalet ägare (bloggare), topp 30. Många av innehaven i topp är stabila utdelare, vi ser ut att ha en representation av utdelningsinvesterare bland våra bloggare. För att få någon slags jämförelse mot övriga “småsparare”, så har jag även tagit med antalet ägare hos Avanza. Inte helt oväntat finner vi superbolaget H&M på första plats.


Har du fler idéer på hur datat kan vridas och vändas eller saknar något? Skriv gärna en kommentar.


42 kommentarer:

 1. Kul analys och du läser mycket fler ekonomibloggar än vad jag gör (36 st med H&M? wow). Dessutom en helt annan inriktning än vad jag är intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, riktigt så många läser jag inte :-) Det blev en del jagande för att få ihop alla.

   Radera
 2. Wow!

  Vilken fantastiskt kul ide du kom på och väl genomfört säger jag.
  Att H&M toppar kunde jag gissa men jag trodde nog inte att Castellum skulle ligga före telekombolagen och bankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Bloggarna föredrar stabil utdelningshöjare? :-)

   Radera
 3. Tack, det var kul att läsa!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra jobbat! Superspännande läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bollandet och kul att du gillar! Då är det dags att spåna fram idé till nästa projekt :-)

   Radera
 5. Intressant läsning. Jag noterar att jag inte äger ett enda av topp 30-bolagen men jag är heller inte med i listan vilket är naturligt då jag inte har presenterat portföljen på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ta en repris nästa år, så får du redovisa och komma med på listan.

   Radera
 6. Ja, man kan ju väldigt snabbt konstatera att ägandet i företag som har € som valuta är bedrövligt.

  Hur mycket styrs egentligen inköpen av avgiften man mâste betala för köpet?

  Tyskland är iofs H&Ms största marknad sâ kanske anser flera att dom fâr sin € exponering pâ det viset och behöver därför inte betala höga avgifter för direkt ägande.

  Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!

   Kan det vara så att få bevakar bolag som handlas med €? Inget som lockar? Avgiften är väl inte värre än att handla USA-bolag. Lågt courtage + växlingsavgiften.

   Radera
 7. När jag tittade på Topp 30 listan tycker jag att situationen är alarmerande. Det verkar representera ett stort Följa-John. Att ta rygg på vad någon annan sysslar med.

  Snyggt jobbat. Ett intressant inlägg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars!

   Jag vill instämma och medge att jag äger en del av bolagen i topplistan. Jag tror även att många läsare hittar igen bolag som de själva äger. Men det är ju också en hel del fina bolag i listan.

   Radera
  2. `Hmmm Lars.....jag fattar inte hur du tänker.
   Förklara för mig hur de mest populära alternativen inte ska bestå av flest människor? Du menar alltså att alla investerare ska satsa på de minst lönsamma bolagen eller....what?

   Radera
 8. Vilket jobb! Snyggt! Hur stor andel av det totala ägandet utgör de 30 vanligaste aktierna, går det att läsa ut?

  Jag reagerar lite som de övriga som kommenterat. Det är ingen speciellt kul lista. Undrar varför det är så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Onkel Tom, kul att du gillar.

   Bra fundering, 44% men det ska ju nämnas att jag har ju inte tagit med någon viktning av innehaven. Det är endast ett fåtal som redovisar det. Det vore såklart ännu mer intressant att se, något att ta med sig till nästa vända och istället vända på steken så bloggarna får rapportera in så slipper jag mata in det :-)

   Kanske det vore intressant att utöka det till topp 40-50 istället för 30. Men det är många värdepapper som endast har en ägare (bloggare).

   Radera
 9. Intressant! Vore kul att se om bloggarna slår Avanzaspararna i avkastning. Vet att genomsnittsavkastningen för spararna hos Avanza inte slår Avanza Zero.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore absolut intressant att se , ska ta med mig det. Tack!

   Radera
 10. Jag vet inte när Nordnet sänkte courtaget för europahandel men Avanza gjorde det i mars 2015. Fram till dess var det rejält mycket dyrare att handla i Europa än i USA och Kanada vilket gjorde det naturligt att i första hand titta på andra sidan Atlanten.

  Dessutom är många stora Europeiska länder förvånansvärt små spelare med avseende på börsstorlek (se visualisering här: http://uk.businessinsider.com/map-countries-scaled-to-equity-market-capitalization-2015-8?r=US&IR=T) och pratar dessutom jättekonstiga språk vilket gör det svårt att läsa redovisningar*.

  Sedan håller jag inte alls med om att den här listan visar på en följa John mentalitet. Totalt verkar det som att 90 % av alla värdepapper som är populära bland den undersökta bloggpopulation ägs av 7 bloggare eller färre. Så majoriteten av alla värdepapper i undersökningen är vart och ett ägt av mindre än 14 % av bloggarpopulationen.

  Det listan visar är snarare två saker:

  1) De flesta som redovisar sina portföljer har ganska många aktier i portföljen. Klart fler än genomsnittskunden hos Avanza, att sponsra bloggare verkar alltså vara en bra idé.

  2) Det finns en population på (mellan tummen och pekfingret) ett tjugotal bloggar som fokuserar på högavkastande aktier och/eller stabila utdelningsökare som verkar vara mer homogena i urvalet än övriga aktiebloggare.

  Lite lustigt i sammanhanget är förövrigt att Telia verkar vara ungefär lika populärt ibland aktiebloggare som övriga populationen (ca 1,5 miljoner svenskar äger aktier och av dem har 0,5 miljoner aktier i Telia).

  *D.v.s inte svenska eller engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar!

   Jag vill minnas att Nordnet sänkte först och kort därefter så sänkte även Avanza.

   1) Spot on! Såg att Alexander Boman hade kommenterat det på Twitter.

   2) När jag gjorde insamlingen så började jag ge mig på att kategorisera bloggare som t.ex. "Buy n hold", "Utdelningsinvesterare" eller "Värdeinvesterare". Det var en salig blandning och en del har ju både tillväxt- och utdelningsportföljer. Jag gav upp att göra kategoriseringen efter ett tag men det är klart många som fokuserar på utdelning, ca 30 st som jag har lagt in.

   Radera
 11. Underbart inlägg! Kul att se att mina kollegor har bra stabila utdelningsbolag i sina portföljer. Ser dock ett bolag på listan som skippat sin utdelning, NCC. Undra om de kommer vara kvar på listan om 1 år?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 12. Väldigt intressant inlägg! Det måste ha varit massor av jobb att sammanställa det men det är väldigt intressant.

  Så synd att jag ännu inte lagt upp min portfölj så den haft en chans att vara med. :-)

  Jag tror som du att det finns fler fonder än som rapporteras. Det är inte så spännande med en billig indexfond, trots att det är en rätt bra idé, så jag gissar att en del ser sånt som en bakgrundssak.

  Själv ligger 9 av 15 företag jag har andelar i på den där topp-30-listan så jag känner mig lite som följa John, men det är bara två av dem jag köpt inspirerad av andra bloggare, Castellum och Johnson & Johnson. Inget av dem ångrar jag än.

  Å andra sidan så misstänker jag att mina andra 6 bolag ligger långt från listan. :-)

  Har du gjort någon form av lista på "överrepresenterade" och "underrepresenterade"? Castellum och JNJ ser ju ut att vara alltför populära, men ännu mera HCP och Northwest och Omega Healthcare (vilka de nu är).

  Inget Fingerprint heller! Tydligen så är vi som grupp lite konservativa eller så vill inte folk skylta med sina spekulationer. :-)

  @DanielWikstrom, jag tror nog folk har tålamod 1 år. Så om de inte gör något dumt så är nog NCC kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag vågar inte riktigt räkna antalet timmar det tog. Men nästa vända lär gå snabbare att göra. Kanske blir om ett år för att följa upp.

   Vet inte riktigt om jag är med på vad du menar med över underrepresenterade? Det är en lång lista där endast en står som ägare (bloggare).

   Fingerprint är nog inget bestående så antar det är därför den inte är med :-)

   Radera
  2. Jag tänkte på om 5% av Avanza-kunderna äger en viss aktie men 50% av bloggarna så är den en fluga på bloggarna, men visst, du har alldeles för lite data så det blir mest kuriosa.

   Radera
 13. Snyggt jobbat

  Eventuellt är det bara jag men det hade varit kul att se alla ingående värdepapper. När du nu gjort allt detta arbete kunde man använda de lite mer exotiska värdepapperna som inspiration :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   För att få inspiration om de mest exotiska aktierna så rekommenderar jag Gustavs aktieblogg :-)

   Radera
  2. Jag vet inte om jag vågar vara riktigt så exotisk :-) Men jag skall nog klara mig med den information jag kan skrapa fram själv.

   Radera
 14. Intressant statistik!

  Jag skulle vilja se den sista tabellen sorterad efter ("Antal bloggare som äger aktien" / "Antal Avanzakunder som äker aktien"). Det skulle ge en indikation på vilka aktier som är mest överrepresenterade i ekonomiblogg-kollektivet gentemot svenska folket i allmänhet. Tex H&M skulle hamna rätt långt ned på en sådan lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Bra idé. Får ta med mig den, har inte antal avanzaägare inlagt på allt. Kan bli en lång lista så man får sätta ett x-antal, t.ex. 30-40 st.

   Radera
 15. Hur har utvecklingen på dessa aktier gått senaste året jämfört med index? Går det få fram någon sån info som blir vettig att jämföra med?

  SvaraRadera
 16. Märkligt att det är så få spelbolag bland de populäraste aktierna... Betsson, Unibet och NetEnt borde platsa i de flestas portföljer!

  SvaraRadera
 17. Kul läsning - bra jobb!

  I min portfölj finns hela 24 av de 30 mest populära aktierna med. Kanske inte så konstigt dock, då jag i dagsläget har 82 st olika bolag. Siktet är på 100 bolag, så det finns ännu plats för lite fler.. ;)

  MVH
  /MRJW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Rejält många bolag, vad har du för strategi då? Fördelat någorlunda lika? Såg att det diskuterades en del kring DividendMantra som hade närmare 92 bolag i sin portfölj, frekventa utdelningar är trevligt :-). Även om jag själv inte mig äga ha så många bolag.

   Radera
  2. Hej.
   Ja, det är många bolag och jag kan ju omöjligt hålla bra koll på alla bolag. Å andra sidan så behöver jag inte hålla så bra koll heller, eftersom varje bolag bara står för ungefär 1 procent av det totala värdet.
   (Idag är det tyvärr inte jämnt fördelat, men siktet är att det ska bli det)

   Anledningen till att jag har så många är att jag har insett att jag inte klarar av att göra en bedömning om hur bra ett bolag ska prestera i framtiden. Det är för många parametrar som jag inte har en aning om. T.ex. att äga VISA eller MASTERCARD. Är övertygad om att de vet vad de sysslar med och att de är stabila bolag idag och i framtiden, men vilket är bäst? Inte en aning, så jag äger istället båda. Ungefär det tänket kör jag.

   Och när jag har 100 bolag, så tror jag det är svårt att misslyckas, speciellt med tanke på att jag köper aktier varje månad - lite av varje av de jag tror det är bra pris på. Använder Avanza Mini, så jag kan köpa småposter av många bolag billigt.

   Enligt mina beräkningar så får jag idag 234 st utdelningar på ett år, eftersom flera av mina aktier delar ut kvartalsvis och några delar ut varje månad. Totalt blir det cirka 80.000 kr vilket gör att genomsnittsutdelningen är på 341 kr.

   Tänk alltså att någon ger mig 341 kronor oftare än varannan dag - det är lycka - vem har sagt att lycka inte kan köpas för pengar? ;)

   /MRJW

   Radera
 18. Vilket genomarbetat inlägg! Snyggt!

  Vågar man gissa att du konsultar inom Business Intelligence? Eller är du en sån som bara förstår hur man hanterar och kopplar ihop data?

  Som anställd på Qlik's R&D avdelning, blir jag glad av att se någon som förstår hur man använder vår produkt till att visualisera för att göra samband tydliga och enkla.

  Dessutom var såklart datan du visade på också intressant, får se om det förändrar mina innehav något :)

  /Robban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robban, tack för den värmande kommentaren! En bra gissning, jag är utbildad i Qlikview men har bara praktiserat det korta perioder i arbetslivet, var ett tag sen nu. När jag gjorde denna analys så tog jag tillfället i akt att testa Qlik Sense. Ni är utan tvekan bäst inom BI-området.

   Jag har även en aktie-screener som är byggt i Qlikview :-) grundar sig på data från http://www.dripinvesting.org/Tools/Tools.asp - intresserad att testa?

   Radera
 19. Superintressant sammanställning. Dags för en ny nu när det är nytt år? Glöm inte våra innehav. 100 % aktier här.

  http://aktiepappa.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappan,

   Jag lägger mycket tid på nnava just nu och någon annan hann före redan :-) Kika in Daniels sammanställning http://danielinvesterar.blogspot.se/2016/11/bloggarnas-portfoljer-statistik.html

   Radera