2016-03-02

Hur jag enkelt sparar 2068kr i månaden

#sparadkrona är ett känt fenomen på Twitter och en snabbkoll på den hashtagen bjuder på många bra spartips, vilket även en googling på "spartips" kan göra. Några kan verka helknasiga, andra klart uppfinningsrika. Jag tänker att det här är högst individuellt. Du kanske inte alls vill spara på kostnaden för elen då du älskar handdukstorken, eller så är du som jag och ogillar matlådor. Jag är bekväm i det avseendet, vill komma ifrån jobbet en stund och tar gärna kostnaden för en lunch ute.

Med ålder har min självinsikt ökat, det jag tycker är absolut bästa spartipsen är att alltid köpa kvalitét, även då det kan kosta bra mycket mer än en billigare variant. Samt att jag på senare tid gällande större inköp alltid säger "Vi kan sova på saken, så får vi se". Det gör att jag undviker impulsiva köp.

Några eljest spartips som kräver lite energi och som jag praktiserar i vardagen.

24h-fasta
Först en varning! Om du har eller har haft ätstörningar så är det här inget som rekommenderas för dig. Jag praktiserar 24h-fasta en gång i veckan. Vanligtvis middag till middag, dvs jag äter middag, går och lägger mig och arbetar hela dagen utan någon mat. När jag kommer hem så avnjuts en middag som alltid smakar otroligt gott. Under dagen så dricker jag vatten och unnar mig en kopp kaffe. Min upplevelse är att jag blir oväntat pigg och välmående. Den enda nackdel jag märkt av är att jag kan bli lite frusen under dagen. En dag då jag fastar så arbetar jag även längre och är på jobbet redan vid 7. Om du vill läsa mer kring fasta så slå upp det i Google.

Gällande sparande så räknar jag in att jag sparar ett kvällsmål, en frukost och en lunch. Genom att fasta en dag i veckan så räknar jag med att spara ca 120kr/vecka (480 i månaden) då jag allt som oftast äter lunch ute som kostar 85-90kr.

Gymkort
För många många år sedan så hade jag ett gymkort, det var på den tiden som det inte fanns ett gym i varje hörn. De senaste åren har jag haft turen att arbeta i ett hus som har ett gym i källaren. Såklart varierande gym men alltid med tillräcklig utrustning för mig.

Vill du kika på priser för gymkort så hittade jag en bra länk här, http://www.cafe.se/tankt-skaffa-gymkort-har-far-du-mest-for-pengarna/

Vi räknar på det billigaste och att engångposten redan är tagen. Genom att nyttja jobbets gym i källaren så sparar jag minst 199kr/månaden. Den här posten kan dock svälla rejält om man valt t.ex. SATS som kostar 679kr/månaden (rån).

SL-kort
Förr i tiden köpte jag alltid ett månadskort. En del i att vara människa är att vara lat, jag tog förr i tiden allt som oftast bussen till jobbet. På senare tid har jag tänkt om, då jag har ca 30 minuters gångtid till jobbet så har jag valt att köpa reskassa för 200kr i månaden istället för ett månadskort. Jag tvingar mig själv att gå och använder även tiden till att lyssna på olika poddar. På köpet får jag röra mig ca 6km varje dag. Reskassan nyttjas dagar då jag har för dåliga kläder för vädret eller behöver åka in till stan. 30-dagarsbiljett kostar 790kr/månaden.

Genom att inte köpa ett månadskort hos SL så sparar jag 590kr/månaden.

Spotify
Jag har valt att avsluta mitt premiumkonto hos Spotify. Lite väl drastiskt kan tyckas, men eftersom att jag oftast sitter vid en dator dagtid så nyttjar jag YouTube för musik alternativt någon internetradio. Om man står ut med reklam och sämre funktionalitet, så går det ju även att leva utan Spotify premium.

Genom att säga upp Spotify premium så sparar jag 99kr/månaden.

Socker
Socker är något vi alla älskar och så gjorde även jag. Men för ett antal år sen så började jag intressera mig mer och mer för kost. Mycket på grund av att en vän som börjat läsa böcker om b.la. lågkolhydratskost tog upp ämnet. Efter ett antal böcker och insikt att jag inte alls tål gluten så bra, så började jag resan att bli fri från socker. Detoxen påbörjades och ungefär tre dagar hade jag huvudvärk, sedan släppte det. Att byta diet blev verkligen ett lyft för mig, det blev inga fler vistelser med lågt blodsocker vid godismaskinen på eftermiddagen. Med ändrad kost så blev det även mindre kostnader för gotta.

Det här har jag twittrat ut tidigare och blev faktiskt uppmärksammat hos Nordnets blogg med de bästa spartipsen, läs mer här

Genom att sluta äta socker så sparar jag 400kr/månaden.

Klippning
Det här är inget som passar alla, särskild inte om du älskar ditt hår. Själv så har jag ett hår som växer som gräs och jag finner mig ofta i behov av en klippning. Nackdel? Nja, jag är glad för det ändå.

Genom att inte gå till frisör och istället klippa mig hemma med en rakapparat från Clas Ohlson, som förvånande nog fungerar ypperligt så sparar jag 300kr/månaden. Inkluderar även besparingen för inköp av hårvax och schampo.

Summering
Totalt blir det här, 2068 kr per månad och 24 816 kr per år. Det låter inte så mycket vid en första anblick. Men som vi alla sparare känner till så är tiden också vår goda vän.

Om vi väljer att lägga dessa sparade kronor på börsen och räknar med en värdeutveckling på 5% och en direktavkastning på 4%, vilket är högst blygsamt räknat, så har vi efter 10 år - 374 391 kr. För beräkningarna av det har jag använt Stefan Thelenius (blogglänk) eminenta sparkalkylator som du hittar här.Bonussparande - sälj din komptid?
Det här går ju att dividera om huruvida det är så smart, det beror helt på hur du värderar din fritid. Jag har oftast en vana att arbeta längre än många andra, några gånger under året kan det vara pga mycket jobb, då får jag såklart övertidsersättning. Men ibland gör jag det av fri vilja, jag vill alltid kunna känna att jag gjort något bra av dagen och ibland blir det då en timme eller två extra. När jag inte får övertid så blir det komptid, den komptiden brukar jag samla ihop och sälja två tre gånger under året. Såklart inte lika bra ersättning som en normal timme, men eftersom att jag även har en rörlig del på lönen så blir det ändå rätt okej. Ett tips, om du kan sälja din komptid, är att sälja den efter löneförhandlingen, 2-3% extra är värt att vänta på. Med nån timme här och var varje vecka under året så blir det till slut många kronor eller ledig tid för en solig dag?

Många #sparadkrona små gör en stor portfölj...

7 kommentarer:

 1. Då går du ner i vikt över längre tid? Om du inte gör det så har du ju kompenserat fastans energiunderskott med att äta mer vid ett annat tillfälle och där med inte sparat några pengar alls.

  Tycker det hade varit bättre att börja med matlådor, istället för att tänka att du sparar pengar genom att fasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Nej, jag pendlar som mest 2-3 kg under ett år, någon större viktgång har jag inte märkt av och inte riktigt syftet för min del. Det är nog väldigt svårt att ta igen tre måltider i samband med att fastan tar slut, inget jag har testat iallafall. Är ju som jag skrev, högst individuellt, det gäller att hitta sina egna #sparadkrona och köra på dem. Hoppas du blev inspirerad!

   Radera
 2. 24 h fasta som spartips är genialt. Det är (för de flesta) både bra ur hälsosynpunkt och ur ett sparperspektiv. Win-win!

  Är man dock en aning fåfäng så blir det svårt att spara in på frisören. Dock har jag valt en billig sådan (oklart om moms mm betalas in men jag får iaf kvitto) som ändå klipper bra.

  SvaraRadera
 3. Tycker absolut fastan är en besparing om du äter ute övriga dagar. För då äter du väl buffé? Dvs mer mat övriga dagar för ett fast pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag köper klippkort för uteluncher och hamnar då på 85kr/mål. Dyrt, men hemma äter vi oftast överblivna rester till middag istället för matlåda till jobbet.

   Radera
 4. Mycket matnyttigt här; men det som höjde ögonbryna mest - sälja komptid? Förklara för en annan hur det går till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ursäkta extremt sent svar, hade helt missat att publicera din kommentar.

   Sälja komptiden, först så är det inte alla som har komptid men om du har det så prata med din arbetsgivare om du har möjligheten att få ut pengar ifrån dem för varje timme som du "säljer". Man får ju överväga själv om det är mer värt pengar eller att vara ledig. Jag har haft så pass mycket timmar och ändå mycket semesterdagar att jag har valt att sälja komptiden till firman. Win-win men i synnerhet då win för firman som kan ha dig ständigt arbetande utan ledighet.

   Radera